Eliminarea tarifelor de roaming în UE


Incepând de 15 iunie 2017, în Uniunea Europeană nu se vor mai aplica tarife de roaming. Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, prim-ministrul Maltei, Joseph Muscat, în numele Președinției malteze a Consiliului Uniunii Europene, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au dat publicității următoarea declarație:

„Uniunea Europeană înseamnă a-i apropia pe oameni și a le ușura viața. Eliminarea tarifelor de roaming constituie o autentică reușită europeană.
De acum înainte, cetățenii care călătoresc în UE vor putea să telefoneze, să trimită mesaje și să se conecteze pe dispozitivele lor mobile la același preț ca și acasă. Eliminarea tarifelor de roaming este una dintre cele mai importante și mai concrete realizări ale UE.

În ultimii 10 ani, instituțiile noastre au conlucrat intens pentru a remedia această deficiență a pieței. De fiecare dată când cetățenii europeni treceau o frontieră a UE, indiferent dacă erau în concediu, se deplasau în scop profesional sau educațional ori călătoreau doar pentru o zi, utilizarea telefoanelor mobile era un motiv de preocupare din cauza tarifelor de roaming ridicate și a faptului că, la întoarcerea acasă, trebuiau să plătească o factură telefonică foarte mare. De acum înainte, tarifele de roaming sunt de domeniul trecutului. Începând de mâine, veți putea să rămâneți conectați atunci când călătoriți în UE, plătind același preț ca și acasă.
A fost un proces îndelungat, pentru reușita căruia au depus eforturi mulți actori. Printr-o strânsă conlucrare, Uniunea Europeană le-a oferit cetățenilor săi un rezultat concret, pozitiv. Suntem mândri că UE a eliminat tarifele de roaming foarte ridicate și le mulțumim celor care au dat dovadă de hotărâre pentru a depăși numeroasele provocări și a îndeplini acest obiectiv.
În același timp, UE a reușit să găsească un echilibru adecvat între eliminarea tarifelor de roaming și necesitatea de a menține competitivitatea și atractivitatea pachetelor naționale de telefonie mobilă. Operatorii au avut la dispoziție doi ani pentru a pregăti eliminarea tarifelor de roaming și suntem încrezători că aceștia vor valorifica oportunitățile oferite de noile reglementări în beneficiul clienților lor.
Eliminarea tarifelor de roaming stă la baza pieței unice digitale a UE și reprezintă un nou pas în direcția construirii unei societăți digitale europene unite și durabile, care să fie accesibilă tuturor cetățenilor noștri.”

Informații suplimentare